Is a Buyer Rebate Legal in Texas?
Is a buyer rebate legal in Texas?
Yes. A licensed real estate agent in Texas can rebate a portion of their commission to a buyer.
The Texas Real Estate Commission (TREC) has addressed this directly. On its website, TREC states that it is not a violation of the Texas Real Estate License Act (TRELA) or TREC rules for a license holder to rebate a portion of their commission to a party in a real estate transaction.
This applies to both buyers and sellers. If you’re buying a new construction home and your agent offers to give you 1% of the purchase price back at closing, that is a legal, regulated transaction in the state of Texas.
Source: TREC.texas.gov — “Can a license holder rebate a portion of his commission to a seller? What about a buyer?”
What does TREC say about commission rebates?
TREC governs all licensed real estate activity in Texas. Here’s what they’ve established about rebates:
The rebate is permitted. Under TREC Rule 535.147(d), a license holder may rebate a portion of their commission to a party in the transaction. An agent who represents the buyer can rebate directly to the buyer without needing additional consent from another party.
Disclosure is required. All rebates must be reflected in the closing disclosure form. TREC’s published guidance states that any cash rebate to a buyer should be made with the consent of the buyer’s lender. A license holder may not pay a rebate outside of the transaction.
The broker must authorize it. A sales agent must have their sponsoring broker’s authorization before offering a rebate. The rebate flows through the brokerage, not directly from agent to buyer.
These aren’t buried in fine print. TREC publishes this information in their FAQ section and in their tips on rebates, referrals, and promotions.
Source: TREC.texas.gov — Rule 535.147(d), “Tips on Rebates, Referrals, and Other Promotions”
What is the federal government’s position on rebates?
The U.S. Department of Justice has been one of the strongest advocates for commission rebates.
Starting in 2005, the DOJ’s Antitrust Division took action against multiple state real estate commissions that had banned rebates. The DOJ sued the Kentucky Real Estate Commission, arguing that rebate bans restrict competition and cause consumers to pay higher prices for real estate services. Kentucky settled and lifted its ban.
The DOJ followed up with investigations and actions in South Dakota, West Virginia, and other states. In each case, the position was the same: rebate bans hurt consumers, and states should allow agents to compete on price.
In a letter to the Illinois General Assembly, the DOJ wrote that Illinois stood with the vast majority of states that allow brokers to rebate part of their commission to clients, and urged lawmakers not to restrict that competition.
The DOJ and the Federal Trade Commission (FTC) jointly published a report called “Competition in the Real Estate Brokerage Industry” and launched a dedicated website on real estate competition. Their consistent message: rebates benefit consumers by lowering transaction costs.
Texas has never banned rebates. The federal government’s position simply reinforces what Texas already allows.
Source: justice.gov — DOJ Antitrust Division, Competition and Real Estate
What are the disclosure requirements for a rebate in Texas?
A commission rebate in Texas must be handled transparently. Here’s what’s required:
Closing disclosure. The rebate must appear on the closing disclosure (CD) or settlement statement. This is the document every party reviews and signs at closing.
Lender consent. TREC guidance says the rebate should be made with the consent of the buyer’s lender. In practice, this means telling your loan officer about the rebate early in the process so it’s factored into the underwriting.
Title company processing. The rebate is processed through the title company as part of the normal closing. It’s not a side deal, a separate check, or an under-the-table arrangement.
All parties aware. The builder, the lender, and the title company all see the rebate before closing happens. Nothing is hidden.
The Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) requires that all credits and rebates be disclosed on the closing disclosure document. This federal requirement exists on top of the state-level TREC rules.
Source: TREC.texas.gov, CFPB — Closing Disclosure requirements
Can an agent advertise a commission rebate in Texas?
Yes. TREC allows agents to advertise that they offer a commission rebate to buyers.
The advertising must comply with TREC Rule 535.155 (effective May 15, 2018). If the rebate is subject to certain conditions, like using a particular service provider, those conditions must be disclosed in the ad.
A sales agent must also have their sponsoring broker’s authorization before advertising a rebate. The ad runs through the brokerage, just like any other real estate advertising in Texas.
If the agent represents the seller and is offering a rebate to the buyer, the ad must disclose that the rebate is subject to the seller’s consent.
For a buyer’s agent offering cash back on new construction, the advertising is straightforward: you can say what you offer, as long as you follow TREC’s advertising rules and your broker has approved it.
Source: TREC.texas.gov — Rule 535.155
Does a rebate affect your mortgage or loan?
A commission rebate can interact with your loan, but it doesn’t create a problem in most cases.
The most common approach is applying the rebate as a credit toward your closing costs. This reduces what you pay out of pocket at closing.
A few things to be aware of:
- Some loan programs cap how much total credit a buyer can receive. If your builder is also offering closing cost credits, the combined amount may hit a limit depending on the loan type.
- The rebate must be disclosed to the lender. This isn’t optional. Both TREC and the CFPB require it.
- Your loan officer can confirm early in the process how the rebate will be applied and whether there are any restrictions.
TREC notes that a rebate to a buyer may be subject to restrictions by the buyer’s lender, and advises contacting your broker or attorney to understand how to notify the lender and obtain consent.
In practical terms, this is a routine conversation with your loan officer. They see commission rebates regularly and know how to handle them on the closing disclosure.
Source: TREC.texas.gov, CFPB
Are there states where rebates are not legal?
Yes. A small number of states still restrict or prohibit commission rebates.
Texas is not one of them. Texas has allowed rebates for as long as TREC has published rules on the subject, and the state has never attempted to ban them.
The states that have restricted rebates have faced pushback from the DOJ. As noted above, the DOJ sued Kentucky, investigated South Dakota and West Virginia, and sent letters to other state legislatures warning that rebate bans harm consumers. Most states that had bans have since removed them.
The DOJ has stated that it has found no evidence that cash rebates harm buyers and sellers. In a letter regarding Tennessee’s proposed rebate ban, the DOJ said the ban could cost consumers millions of dollars per year in additional commission fees.
If you’re buying a new construction home in Texas, this is a settled question. Rebates are legal, regulated, and supported by both state and federal authorities.
Source: justice.gov — DOJ letters to state legislatures on rebate competition
Is a commission rebate the same as a kickback?
No. This is a common misunderstanding worth addressing directly.
A kickback is a secret payment made to influence a referral or a transaction. Kickbacks are illegal under the Real Estate Settlement Procedures Act (RESPA) and are prohibited by TREC.
A commission rebate is the opposite. It’s a disclosed, documented credit from your agent to you, processed through the title company and recorded on the closing disclosure. Everyone involved in the transaction knows about it.
TREC has made this distinction clear by explicitly permitting rebates while separately prohibiting undisclosed payments and pay-to-play arrangements. The rules exist precisely to keep the two apart.
As long as the rebate is disclosed to all parties, processed through normal closing channels, and reflected on the closing disclosure, it is a standard, compliant transaction.
Source: TREC.texas.gov — Rules on rebates and pay-to-play prohibitions
How do you make sure your rebate is handled correctly?
Three things need to happen for a rebate to be done right:
- Tell your lender early. Mention the rebate to your loan officer when you first start the mortgage process. They’ll factor it into the closing disclosure from the start.
- Make sure it’s on the closing disclosure. Before you sign, check that the rebate appears as a line item. If it’s not on the CD, ask your agent and the title company to add it.
- Work with a licensed agent whose broker authorizes the rebate. This isn’t a handshake deal. The rebate flows from the builder to the brokerage, and the brokerage credits it to you through the title company.
When all three of those boxes are checked, the rebate is fully compliant with TREC rules and federal requirements. Nothing about it is informal or off the books.
Ready to keep more money at closing?
Reach out before your first builder visit. It takes two minutes.
See your cash back amountFrequently Asked Questions
Does my builder need to approve the rebate?
The builder doesn’t approve or deny the rebate itself. The builder pays a commission to the buyer’s agent as part of the transaction. What the agent does with that commission, including rebating a portion to the buyer, is between the agent, the brokerage, and the buyer. The builder simply needs to be aware it’s happening so the closing disclosure is accurate.
Can I get a rebate if I’m using a VA or FHA loan?
In most cases, yes. VA and FHA loans allow closing cost credits, which is how a rebate is typically applied. Your lender can confirm the specific limits for your loan type. Mention the rebate early in the process to avoid surprises at closing.
What if my agent’s brokerage doesn’t allow rebates?
Not all brokerages permit their agents to offer rebates. If your agent’s brokerage doesn’t allow it, you would need to work with an agent at a brokerage that does. There’s no state-level prohibition. It’s a brokerage-level policy decision.
Is there a limit on how much an agent can rebate?
TREC does not set a cap on the rebate amount. The limit is practical: an agent can’t rebate more than they earn. Your lender may also have rules on how much total credit you can receive at closing.
Can I get the rebate as cash after closing instead of a closing credit?
In some cases, yes. If the rebate exceeds your closing costs or if your lender doesn’t allow it to be applied as a credit, the brokerage may issue a check after closing. The method depends on your lender’s guidelines and how the title company structures the transaction.
Do I have to report the rebate on my taxes?
According to IRS guidance, a commission rebate on a home purchase is generally treated as a reduction in the purchase price, not as taxable income. You typically won’t receive a 1099 for it. It may affect your cost basis if you sell the home later. A tax professional can confirm the details for your situation.